10 Ağustos 2012 Cuma

Haşhaşiler

 Piramit Şekli
12.yy ortalarında kurulan bu örgütün kurucusu  Hasan el Sabah –Lakabı ‘’Şeyh’ül Cebel’’ dir dünyanın en tehlikeli ve en gizemli terör örgütü sessiz sedasız kuruldu.Bu öyle kanlı öyle korkutucu bir örgüttü ki adı batı dillerine dahi cinayet katil ve katliamla benzer anlamlara gelen değişik şekillerde girdi.En meşhurlarından biri İngilizce deki ‘’Assasians’’ dır.

Örgütün adı ‘’Haşhaşiler’’ di ve örgüt bir tarikatın uzantısıydı.Şia’nın bir kolu olan Batıniliğin İsmaili’lik tarikatının yolunu izleyen Haşhaşiler Tapınak Şövalyeleri başta olmak üzere Masonluk da dahil kendinden sonraki bir çok gizli örgüte yol gösteren bir hücre örgütlenme sistemi ortaya koymuştur.Bu sistemde birbirinden ayrı hücreler bir piramit şeklinde diziliyorlardı.


Hz. İsmail’in ruhunu taşıdığını ileri sürdükleri Prens Nizar al Tayyib’i Mısır halifesi yapma girişiminde bulundukları için ‘’Nizarcılar’’ diye anıldılar.Bu girişim başarısızlıkla sonuçlanınca imamlar dönemi başladı.İmamlar onları Mehdi’nin gelişine hazırlayacaklardı. Böylece Şeriat’ı(Din kuralları) hiçe sayan bir anlayış kolayca gelişti.Şüphesiz bu anlayış onlara şarap ve haşhaş içmecihad kisvesi altında diğer herhangi bir müslümanı katletme hakkını da veren bir anlayıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder